Slutet

Jag ska lägga ner bloggen! Nej! tänker ni, hoppas jag. Men det är inte så farligt, jag ska bara flytta den!

Det är såhär då va att pojkvännen min, han tycker ganska mycket om att göra hemsidor, så för att få en anledning att göra en, så föreslog han att vi skulle starta en blogg tillsammans. Okej, nu ljuger jag lite, det var inte bara därför, jag har tänkt på det förut också, det blir ju lätt så att jag skriver och han tar bilderna, så då är det ju bättre att vi har en gemensam blogg istället. Fast jag hoppas att vi kommer att ta bilder och skriva båda två.

Den nya bloggen heter www.ettpar.se vi är ju ett par och det kommer handla om oss och så passade det ju så bra med mitt bloggnamn! :-)

I samband med detta kommer "Dagens" att gå i graven, mest för att jag är så trött på det själv, och så tvivlar jag på att det är någon som tycker det är så värst roligt att läsa. Dessutom är ju denna bloggen något nytt och då ska det ju inte vara precis som den andra. Men, innan vi glömmer Dagens helt måste jag redovisa den slutgiltiga listan på dagens läsare. Jag tror att de som följer min blogg någorlunda vet vem som kommer etta, men det kan ju vara roligt att se i alla fall.

EttParOrds läsare:
1. Johan med 21 gånger!!!
2. Syskonen E. Jonsson med sju gånger var! (Edvard och Emma för er som inte förstod det)
3. Pappa, Sofie och Mattias med tre gånger var
4. Mamma, Erik, Hanna och Josefin med två gånger var

Det är ingen som har blivit dagens läsare bara en gång, men tack alla ni som kommenterat utan att bli dagens läsare!

Det var det sista någonsin på den här bloggen, men jag rekommenderar www.ettpar.se där kommer finnas lite fårn min tågresa inom kort!

Vi ses på nästa sida!


Alkohol

Alkohol är farligare än ecstacy, cannabis och amfetamin enligt ny forskning. När listan gjordes tog man hänsyn till tre saker, hur stor skada drogen gör på den som använder den. Hur beroendeframkallande den är och hur stor skada drogen har på samhället. På den listan ligger alkohol på femte plats, den är alltså en av de fem farligaste drogerna i världen! Här är topp fem på listan:

Nr 1: Heroin
Ger en stark känsla av eufori som kan verka upp till tre timmar. Heroin påverkar de delar i hjärnan som styr andningen och en överdos kan helt enkelt leda till andningsstopp. Den är också en starkt beroendeframkallande drog.

Nr 2: Kokain
Missbruket av kokain ökar dessvärre i både Storbritannien och Sverige. Är en ytterst farlig och beroendeframkallande drog som leder till dels hjärt-kärlsjukdomar men framförallt kroniska depressioner.

Nr 3: Barbiturater
Lugnande läkemedel som skrivs ut på recept. Återigen exempel på en drog där skillnaden doseringen som ger ett rus och den som dödar är ytterst liten. Finns på illegala marknaden.

Nr 4: Metadon
En svagare variant av heroin som skrivs ut på recept till heroinmissbrukare. Säljs också illegalt - och kan ge dödlig utgång om den feldoseras.

Nr 5: Alkohol
40 000 dör i Storbritannien varje år av alkoholrelaterade skador, samtidigt som det är den mest socialt accepterade drogen av alla. I måttlig mängd kan den till och med vara nyttig ? men om alkoholen hade introducerades på marknaden idag hade den troligen totalförbjudits på en gång.


Det är inte för inte som jag inte dricker alkohol!

Vinterparadis!

Igår när vi gick och skulle kolla på lägenheten så var det en jättevacker solnedgång. Det är ju omöjligt att beskriva men molnen blev som rosa fluffiga moln men de var också mörkröda på vissa ställen. Det var så där så att hela himlen blev röda-rosa. Imorse när jag vaknade och gick till skolan möttes jag av solens strålar. Solen stod redan ganska högt och snötäcker skimrade och glänste i solskenet. Luleå är så vackert! Och så ska jag sätta mig på tåget och åka ifrån detta vackra vädret. Jag ska åka till Lerum där jag vet att det just nu är fem plus och regn.... Jag börjar ångra mig...

image39



Jag ska alltså åka "hem" till Lerum idag, vilket betyder att jag inte kommer kunna skriva något på ett tag.
Vi ses i regnrusket!

Lycka!

Nu har vi varit och kollat på den andra lägenheten! Ååååh, vad glad jag är!!! :-D Den var ännu finare än den vi kollade på igår, jag trodde inte det var möjligt, men det var det! Dessutom har Edvard tagit reda på att det är samma person som står före i kön på båda. Nu är det alltså bara att vänta och se vilken av dem vi får, den tar vi!:-) Jag tyckte att det var jättebra och jag är jätteglad för att vi inte tog den fula. Nu kan vi ju få en jättefin utan att göra något. (Ett litet minus är att den vi kollade på idag är inflyttning tionde juni, alltså tio dagar senare, men det överlever vi nog, om det blir så, det blir ju mindre hyra!) 

Nu ska vi se på bröllopsbonanza! :-D Det är ju också väldigt roligt! 


Helg, del 2

OBS! Jag rekomenderar att ni läser del 1 först! :-)

Okej, nu är jag hemma och har pluggat färdigt för idag, skönt! I alla fall så var det ju söndag senare då. Då åkte vi till Sörbyakyrkan i Antnäs (Jag håller på att bli stammis där ju!) för att Hanna (från Hjälmaredsklassen) skulle sjunga på gudstjänsten. Det var bra, såklart! Efter det åkte vi hem till Linus och Rebecca, jag hade aldrig varit där förut, så det var roligt. Det var jättefint hemma hos dem, vi såg bland annat på filmen från deras bröllop, det var roligt! Efter det så köpte vi godis och åt på Max, nyttigt va? Jag blev verkligen jättesugen på att äta hambrugare och pommes frites på något snabbmatställe, vilket som helst egentligen, men är man i norrland får man ju anpassa sig ;-) Det konstiga var att jag aldrig brukar bli det, pizza eller godis eller kakor eller andra sötsaker kan jag bli sugen på, men inte hamburgare! Gott var det i alla fall!

Efter det var det plugg som gällde, ingen vila här inte! Efter det så fick vi tillslut komma och se på en annan lägenhet som vi också har bokat. De hade inte varit hemma och ville inte att vi skulle komma igår, men vi var ju tvungna att bestämma oss om den andra lägenheten igår, så vi fick komma ändå! Den var otroligt jättefin! Alla tapeter var fina och det var bara att flytta in, inget att göra. Dessutom var de som bodde där jättetrevliga och de hade en jättesöt bebis, synd att den inte ingick i lägenheten! När vi hade kommit ut där ifrån bara vi tittade på varandra och Edvard sa "Vill ha!" jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Den var helt underbar, där vill jag bo! Men vi ligger bara på andra plats i kön!

Efter mycket irritation kom vi fram till att tacka ja till den fula lägenheten, men hoppas att vi får någon annan, helst den fina, och i sånna fall tacka nej till den fula. Idag ska vi kolla på en till lägenhet, som vi också har bokat oss på och ligger på andra plats på, hoppas den är fin. Det är ju ganska stor chans att vi får någon av dem! :-) Jaja, vi får se hur det går, jag åker ju "hem" till Lerum imorgon, så det vore ju bra om vi kan få någon av dem vi har tittat på nu, så jag också vet hur våran lägenhet ser ut! Vi kommer att få en lägenhet i alla fall, det är bra!

Jag vill flytta nu! Det känns konstigt att vi ser lägenheten nu och sen kommer vi inte se den igen förrän den är våran. Man har inte så bra minne som man tror, tur att det finns kameror så att man kan fräscha upp minnet! Det är i alla fall väldigt roligt att planera vad man ska ha för möbler och hur man ska möblera, men det blir mycket mer verkligt när man vet vilka rum man ska möblera i! Jag längtar!!! :-D

Helg, del 1

Det har varit mycket i helgen, så jag tänkte ge er en uppdatering.... så mycket jag hinner, lektionen börjar snart...

I fredags lät jag Edvard se På spåret, han tycker om det pregrammet, himla panchis! ;-) Men det var under förutsättning att jag fick se hela Let´s dance sen :-) Jag var ganska trött, så jag somnade när de skulle säga resultaten, jag fick fråga Edvard vem som åkte ut sen ;-)

I lördags åkte vi till storheden och handlade och kollade på några stolar som var billiga som vi funderade på att köpa, men de var inte så fina, så det blev inte så, vi förlitar oss på Ikea istället :-)

Sen åkte vi och kollade på en lägenhet. Den var en katastrof! De som bodde där var fransmän och hade antagligen inte kunnat ta med sig några möbler. De hade i stort sätt en säng, ett skrivbord, en soffa, en TV och ett litet, litet köksbord med två stolar, i en trea! De hade inga gardiner i något av rummen. Dessutom var tapeterna gräsliga i alla rum utom ett, vardagsrummet. Tapeten som var i sovrummet var orange-aprikos och det var som att den kom emot än när man kom in i rummet, jag ville bara gå ut, eller spy. Från början ville vi inte ha den alls, vilket var ganska förståeligt. Men när vi tänkte närmare på saken kom vi på att då kan vi ju måla och tapetsera om så att vi får det precis som vi vill ha det. Det är ju bra. Så då tänkte vi att vi kanske skulle ta den i alla fall, läget var ju bra... Grejen var att vi var tvungna att bestämma oss senast söndag, igår alltså!

Sebare på kvällen var jag på inflyttningsfest. Det var trevligt :-) Fast jag missade melodifestivalen, det var tråkigt.

Nu börjar lektionen snart, så jag fortsätter senare, spännande va?

Vår!

Det känns att våren är på väg! Det snöade i och för sig senast i förmiddags och vi har fortfararnade typ 30 cm. Men det luktar vår! När jag går till skolan på morgonen kvittrar fåglarna! Just nu skiner solen och värmer helt underbart och jag har dragit upp persiennerna dagen till ära! Det är slaskgator överallt, men det kan jag överleva, jag kan till och med överleva att snön smälter om det ska vara såhär! Det är en Trysilvår, en sådan som det aldrig någonsin blir i södra Sverige! Sitta ute i snön utan nästan några kläder och sola. Göra långa utflykter i det vackra vårvädret. Åka skidor i slasken och få gogglebränna, ja ni fattar grejen! Helt underbart! Jag ska gå till Edvard idag, hoppas solen inte hinner gå ner bara!

Idag var sista dagen på praktiken :-( Jag kommer att sakna barnen så mycket! De är så underbara, alla barn är underbara. Sista lektionen hade vi sportlovsdisko, stämningen var på topp och jag bara stod där och tittade på dem och kände hur mycket jag tyckte om dem. Ni förstår, barn är så speciella. På något sätt är de mycket renare än alla andra människor. De är opåverkade, osårbara, ärliga och så vackra. Innan var jag lite tveksam, men nu är jag helt övertygad. Jag har valt rätt yrke!

Det går bättre med lägenheterna. Vi har fått en som vi ska kolla på imorgon :-) Det ska bli kul! Vi har flera på gång också men de har vi inte fått än :-( Jag tror att det finns en chans att vi får i alla fall några av dem! De ligger på Assistenvägen, inte där vi helst vill ha, men vi har insett att vi nog inte kommer få en lägenhet där nu ändå. De ligger på andra våningen, vilket är ett krav. De verkar ligga bra med inte så mycket insyn också :-) Imorgon ska vi kolla, det ska bli kul! :-D

Köttfusket hos ICA fortsätter

Nu kommer det fram att många fler butiker över hela landet har fuskat med köttet. I rapporter och liknande nämns flera fall många år tillbaka i tiden. Uppdrag granskning har gjort en uppföljning av det uppmärksammade programmet. Det sändes ikväll men du kan snart se det på svt:s hemsida. Redan nu kan du se reportaget om fusket här.

Jag tycker ica är en bra affär, men vad gäller köttet och framförallt köttfärsen har jag blivit mycket mera kritisk. Jag köper inte gärna ica:s köttfärs, utan Nyhlens/Hugossons vakuumförpackade köttfärs (den är dessutom lokalproducerad) och det tänker jag fortsätta med. Ni som läser min blogg vet ju hur det gick när jag köpte ICA:s köttfärs...

Ja, vilken soppa! (köttfärssoppa ;-))

Läs mer här.

Miljö

Trängselavgifter i Göteborg? Strålande idé tycker jag! Varför ska bara Stockholm ha, trängselavgifter borde finnas i alla stora städer. Både för miljöns och för människornas skull. En stad är mycket trevligare med färre bilar, eller hur? Vissa klagar på att folk köper miljöbilar för att slippa betala, men sedan tankar med bensin. Det är ju inte alls bra och väldigt dumt av dem. Men jag vet ett väldigt bra sätt att lösa det på. Eftersom många redan har miljöbilar är det bara att sänka priset på miljöbränslerna (eller höja bensinpriset) så kommer de ju att börja tanka det på en gång! De tänker ju ekonomiskt, det har de ju redan bevisat, eller hur?

Men etanolen är inte miljövänlig? Nja, visst är etanolen inte det mest miljövänliga bränslet av dem alla, men vissa tycks ha fått för sig att etanolen inte är bättre än bensin. Men det är helt fel! Titta själva!

Miljöbelastningssiffra mätt i miligram koldioxid per megajoule.

Bensin: 79 000

Etanol: 9 000

Biodiesel: 7 200

Gengas: 3 480

Biogas: 3 200

El: 2 000

Källa

Som ni ser släpper bensin ut 79 000 miligram koldioxid och Etanolen 9000, det är ganska stor skillnad! I de här beräkningarna ingår utsläppet från tillverkningen av bränslet!


"Ett problem med etanolen handlar om hur den tillverkas. I teorin ska biobränsle inte ge nåt nettoutsläpp av koldioxid alls, men så är det inte. Det krävs energi, både för tillverkning och för att odla grödorna etanolen framställs av. Sämst är etanol från västvärldens industrijordbruk till exempel amerikansk majs. Bäst är brasiliansk etanol på sockerrör, med 60-80 procent mindre utsläpp än bensin."

Så: Etanol är bra, mycket bättre än bensin, men sämre än andra miljöbränslen. Etanol kommer aldrig att ersätta bensinen, men i väntan på ny vetenskap är etanolen ett bra alternativ.

Läs mer här.
Eller se ett filmklipp om olika miljöbilar här.

När jag ändå är inne på miljöbilar så skrev jag någon gång att det finns få tankställen för miljöbilar i norrland, det är fel! Bor man i en stad i norrland (vilket de flesta gör) är det inga problem att hitta tankställen. Så här många tankställen för etanol finns det:

Haparanda: 2
Luleå: 6
Piteå: 3
Boden: 3
Skellefteå: 7
Umeå: 13
Källa

Ja, ni fattar grejen! Det är inte tillgången det är fel på!

Hoppas ni har blivit lite klokare! (och inte somnat)


Dagens

Musiktips: Thousand foot krutch
Middag: Pasta med baconsås
Temperatur: 0 (fast just nu - 6)
Snödjup: 30 cm
Läsare: Ingen har kommenterat något! :´(
Plugg: VFU-uppgifter
Visdomsord: "The little things, there's nothing bigger."


Klass 9A

heter en ny serie som har börjat i ettan. Den handlar om en av Sveriges sämsta klasser som får några av sveriges bästa lärare. Målet är att de ska bli en av sveriges tredje bästa klasser på en termin. De senaste åren har skolan bara blivit sämre och sämre. 24 % av alla nior har inte fått godkänt i ett eller flera ämnen och 10 % har inte godkänt i svenska, engelska eller matte. Som blivande lärare (visst låter det fint?) kan man inte låta bli att undra varför. Är lärararna så dåliga? Är det något fel på lärarutbildningen, eller är det eleverna det är fel på? Något av det viktigaste som lärare är kärleken till jobbet och eleverna, såhär säger en av de nya lärarna:

"Det finns ingen starkare kraft än kärlek. Kan man inte vinna dem med kärlek, då kan man inte vinna dem med något annat. Och vad gör man inte för den man älskar? Vinner man deras hjärta gör man precis vad man vill med dem. Vinn deras hjärta och de kommer att dansa med dig."

Jag blev helt fängslad av första avsnittet. Det är inte bara en berättelse om skolan utan också om 20 elever och 8 lärare, som skapar otroliga möten. Nästa avsnitt sänds imorgon tisdag kl 21.30 i ettan. Man kan också se programmen här.  


Duktig :-)

Idag har jag varit så sjukt duktig! Jag har gjort massa uppgifter som vi ska göra innan nästa måndag, sen har jag förberett två intervjuer och ett lässchema (typ ett test på hur bra ett barn är på att läsa). Som om det inte var nog så har jag betalat (eller i alla fall lagt in betalningarna)  för alla räkningar för denna månaden. Allt detta efter att jag kom hem vid kvart över fyra. Jösses vad jag skryter, men jag känner mig riktigt nöjd med mig själv, jag tycker om den känslan!

Först ska jag bara berätta att vi åt våfflor till lunch i lördags och moussaka till middag, det var jättegott!

Igår var det Edvards födelsedag, som sagt. Det var en jättetrevlig dag! Edvard fick en slagborrmaskin (jag hade aldrig vetat att det var det om jag inte visste att han hade det på sin önskelista och så visste jag inte vad man använde den till förrän igår). I alla fall så har jag aldrig sett hans ögon lysa sådär förut, så som de gör på barn när de får det de önskat sig mest av allt i julklapp. Men hallå? En slagborrmaskin? Den lät som en elvisp och man tydligen borra i betong med den. Lycka??? Haha, en sak vet jag, på det planet kommer vi aldrig förstå varandra. Det är ganska många gånger om dagen som jag inser att jag aldrig kommer att förstå honom. Men vad gör det, jag älskar honom ändå ♥ Han fick ett rappakalja och ett ko-bäddset också ;-) Det var lite gulligt.

Nu ska jag ta det lugnt. Se på TV och mumsa geléhjärtan! :-D

Grattis på Födelsedagen SuperÄlskling!

Idag är det Edvards födelsedag! Han har fått en dinosarieväxt, ett värmehjärta, kalsonger, en spork, en avslappningsboll, pengar till läkarmissionen, en mer och ett kärlekshäfte :-) Idag ska vi till Ersnäs och fira! GRATTIS!

image37

Jag hade ju lite fel angående melodifestivalen. Jag hade helt missbedömt Sanna Nielsens låt, jag tyckte den var riktigt bra och jag tyckte helt rätt låtar gick vidare. För en gång skull så tror jag att det var de bästa låtarna som gick vidare och inte de bästa artisterna!

Melodifestival

Nu har jag lyssnat på lite av alla låtarna, man kan göra det på svt:s hemsida, fast inte nu längre. Tänk på att allt jag skriver nu är efter en lyssning på 60 sekunder av låten, så åsikten kan ändras. I alla fall så tror jag att Johnson & Häggkvist kommer att gå vidare oavsett vad, dessutom är låten ganska bra. Sanna Nielsens låt är bara tråkig, andra generationen är bara att sucka åt, även om Erik säkert kommer gilla dem med tanke på låtnamnet ;-) Rongedal är överraskande bra. The Nicole suger, Olas låt är bra och ösig. Alexander Schöld och Lasse Lindh är hopplöst i mitten, kan bli andra chansen.

Till final ikväll: Johnson & Häggkvist och Ola. Kan bli Rongedal istället för Ola. (Hur vågar jag? Fast ballt om jag har rätt)

Ni kan ta en titt på bidragen här.

Allt och ingenting

Min älskling var så gullig på alla hjärtans dag. Han bjöd mig på middag, han hade lagat nötkött i ugnen med pommes frites och bearnaisesås. Det var supergott. Sen hade han gjort jättefint på bordet, han hade tänt ljus och på bordet stod en ros som jag fick, jag fick också en ask med geléhjärtan, ett jättegulligt hjärtljus och ett häfte med checkar (med frukost på sängen och middag och sånt)! Jag blev så glad! :-D Sen gick vi på bio och såg Juno. Jag tror aldrig jag har skrattat så högt och så hjärtligt i en biosalong förut, samtidigt hade filmen djup, den var jättebra!

Idag har vi gått runt på porsön och tittat på alla lägenheter där. Vi ska flytta dit sen. Det var jätteroligt att gå omkring och titta och jag kände verkligen att jag ville bo där. Vi håller på och möta ritningar och fundera på vilken av de två planlösningarna som finns där som är bäst. Vi ska ha en trea, helst på andra våningen. Det är så roligt att titta och drömma, jag hoppas bara att vi får någon snart! Så vi kan planera ännu mer!

Ikväll är det melodifestivalen, hemskt vad tiden går fort! Jag vet typ ingenting om de som ska vara med, men det blir nog kul i alla fall.

Imorgon är det en speciell dag, det är Edvards födelsedag! Han fyller 23 år! Det ska bli roligt att fira honom. Idag har vi räknat ut att det är 2 år, 7 månader och 13 dagar som skiljer mellan oss. Tänk så mycket han visste, kunde och hade upplevt innan jag föddes! Det är lite konstigt att tänka på och ändå är det inte ens mycket åldersskillnad mellan oss!

Kommer ni ihåg att jag sa att jag ramlade när vi var och åkte skidor förra helgen? Jag fick tre blåmärken, varav två var ganska ordentliga. Det roliga är att ett av blåmärkena nu ser ut såhär:

image36



Visst ser ni formen? Jag tyckte det var lite roligt! :-)

Till min Edvard:

Du är det finaste

Jag letar efter ett ord
ett helt nytt ord
ett ord som ingen
någonsin hört
Jag letar efter ett ord
som betyder att
du är det finaste


Av: Hans och Monique Hagen
(översättning av Barbro Lindgren)




Förra året på alla hjärtans dag, då var jag i alperna.
Då fick jag mitt allra första alla hjärtan dags sms någonsin, av världens bästa kille :-)
Jag älskar dig! ♥

Alla Hjärtans Dag!

Idag är det alla hjärtans dag! I skolan har vi skrivit kärleksdikter, ätit geléhjärtan och gjort alla hjärtans dag-kort hela dagen! Allt är sådär gulligt och mysigt som det borde vara jämt! Nu lyssnar jag på kärlekssånger :-) Jag vill verkligen inte ta disken, fast jag borde, för snart ska jag till Edvard, han ska laga middag till mig. Sen ska vi gå på bio :-D

Barnen i skolan är så otroligt söta! Det går inte riktigt att beskriva, men jag ska göra ett försök!

Igår var det en tjej som frågade mig hur länge jag skulle vara där, då sa jag att jag skulle vara där denna och nästa vecka också. Det tyckte hon var bra. Sen sa jag att jag skulle komma tillbaka senare i vår också. Då sa hon "Åååh, vad bra, för du är så snäll!"

Igår eller i förrgår så frågade en kille vad jag hette i efternamn jag sa såklart som det var. Tydligen finns det en i Luleå Hockey som heter Gusten Törnqvist, så han sa att vi var släkt. Ryktet spred sig fort genom klassrummet och snart var alla helt övertygade om att vi var släkt. Vad jag vet så har jag ingen släkt norr om Stockholm ;-)

En kille i klassen är väldigt avundsjuk på mitt hår. Jag har en (o)vana att dra i och tvinna håret ganska ofta. När jag gör det så tittar han på mig, drar i sitt korta hår och frågar "Hur gör du sådär? Jag vill också göra så!" ;-)

Appropå hår så var det ett av barnen som frågade mig igår om jag hade lockigt hår. "Ja, syns inte det?" frågade jag. "Jo, det är därför jag frågar" svarade hon då. Det där med logik är kanske inte deras starkaste sida ;-)

Jag trivs i alla fall väldigt bra i skolan! :-)

Dagens

Musiktips: Timbuktu
Middag: Risotto
Temperatur: -2
Snödjup: 35
Bok: Joy & Önskeburken, jag har läst den för barnen, den är jätterolig!
Läsare: Emma
Plugg: VFU-uppgifter och läsande
Visdomsord: "What if eye for an eye?"


Idagen

Oj vad duktig jag har varit idag! Jag har gjort tre av mina sju VFU-uppgifter och nästan läst färdigt en hel bok, jag ska läsa resten imorgon :-) Jag blev så stolt över mig själv!

Idag när jag skulle laga mat så upptäckte jag att köttfärsen som jag köpte igår hade blivit dålig, himla skit! Jag fick gå till Slemmis (ICA porsön) och köpa ny, det tog en halvtimma och jag var jättehungrig när jag kom tillbaka. Jag säger bara det, köp aldrig butikspackad köttfärs på ICA! Jag brukar alltid köpa köttfärs som är fabrikspackad, den håller mycket längre också, men nu hade de inte det när jag var på ICA supermarket i stan, blä! :-( Jaja, det blev ju risotto till sist i alla fall!

Om jag och Edvard hade bott tillsammans så hade vi träffats snart, han slutar tio. Men nu gör vi inte det, så nu får vi inte träffas förrän imorgon kväll. Varför bor vi inte ihop? :-(

Det går inte så bra med lägenheterna, Edvard bokade en idag, men vi vill egentligen inte bo där. Det finns inga där vi vill bo, hoppas det kommer snart! Jag vill ju veta så att man kan börja planera ordentligt!

Sov gott!

I alla fall någon som gör något för norrland!

Norrbottenskuriren har just nu en artikelserie om klimatkrisen. De vill informera och uppmärksamma alla norrbottningar på hur norrbotten kommer att drabbas när klimatet förändras. Superbra tycker jag! Här snackar vi om någon som verkligen har makt att förändra. Massor av människor läser kuriren varje dag och det blir svårt att bläddra förbi. Mest intressant tycker jag att denna artikeln har varit. Det är så svårt att veta vad man ska köpa... men här fick man ju lite tips. Jag vill helt enkelt säga, bra initiativ Norrbottenskuriren!

Ni kan läsa alla artiklar här!

Dagens

Musiktips: Amy Diamond
Middag: Pizza....micropizza.
Temperatur: -3
Snödjup: 35 cm
Läsare: Emma
Plugg: Lektionsplanering
Visdomsord: "Killar är som köttfärs 50% nöt och 50% svin." Jag håller inte med! Men jag tycker att det var ett roligt citat! :-)


Hejhopp gummisnopp!

Förlåt, men det rimmar ju så himla bra! ;-)

Jag vet att det var skitlängesen jag skrev, men jag har helt enkelt inte hunnit, eller egentligen har jag varken haft tid eller ork. Man kan ju säga att det handlar lite om prioriteringar också, jag har varit med Edvard hela helgen! :-D Så nu ska jag berätta allt jag har gjort hela helgen! I fredags var jag hos Edvard (konstigt va?) och jag hade bestämt att vi skulle äta fläskfilé (för de hade billig sån på maxi) och potatisgratäng (för att det är så gott!). Vi kom inte igång med inköpslistan förrän sent, så vi kom inte iväg till affären förrän typ halv sex. När vi väl hade handlat färdigt så skulle vi hem till mig och hämta alla mina skidgrejer, för vi var och åkte skidor i lördags :-D. Väl hemma så skulle vi laga maten och det är ju inte någon snabbmat direkt... vi fick inte mat förrän halv nio! Jag hade ätit lunch vid elva! Gott blev det i alla fall, vi hade en väldigt trevlig middag för två, med tända ljus och allt! :-) Till efterrätt blev det ugnsgratinerad frukt med vitchokladtäcke. Mums!

I lördags var det då dags för den stora skidåkardagen! Det var jag, Edvard och Isak som gav oss iväg i lördags morse för att hinna vara i backen tidigt. Vi var faktiskt där en kvart efter att de öppnade! Det var dimmigt, någon minusgrad och inte så mycket liftkö. Det var jätteroligt att åka och jag fick testa de andra backarna också, det var bara en öppen när jag var där sist (det finns bara tre backar). Jag stod för dagens vurpa! Det var lite konstigt för jag brukar inte ramla. Jag åkte ganska fort, i en backe jag bara åkt en gång förut. När jag skulle bromsa kom en snöhög och jag flög all världens väg. Båda skidorna löste ut och jag gled på mage ner för halva backen. Ja, så kan det gå! Nu har jag två stora fula blåmärken, ont gör de också! Efter lunch kom Emma också, så då gick det lite saktare ;-) (hon hade bara åkt en gång förut). Det känns konstigt att det är jag som får lära norrlänningarna åka skidor... borde det inte vara tvärt om? I vilket fall som helst var det en väldigt lyckad skiddag, jag tycker bara det är synd att det är långt kvar till nästa....

Efter skidåkningen åkte vi till Ersnäs och lagade mat. Det var ingen hemma, utom Emma då, men hon kom ju med oss. Det var trevligt och väldigt gott! På kvällen åkte vi "hem" (till Evard) och upptäckte att hela lägenheten var full med folk, inte riktigt vad vi önskade just då, eftersom vi var skittrötta och bara ville ha en slapp hemmakväll, men det blev bra ändå tillslut. Vi såg såklart på melodifestivalen. Amy Diamond äger! Hon ska vinna hela skiten! Christer Sjögren suger, men det hoppas jag att jag inte behöver tala om för någon! Jag klarar verkligen inte av låten! För tillfället har jag glömt hur den går, något jag är väldigt glad över, påminn mig inte!!!! Det känns lite konstigt att sitta med Edvard och se melodifestivalen. Det är den enda saken som bara förekommer en gång per år som vi gjort tillsammans två gånger, fattar ni? Det betyder att vi snart varit ihop i ett år! :-D Wow, det är skitcoolt!

I söndags var vi i Sörbyakyrkan i Antnäs för Edvards barnkör sjöng. Han spelar till dem. Det var trevligt, förutom att jag var tvungen att gå upp hysteriskt tidigt för sjunde gången den veckan! Kändes ju väldigt nödvändigt också när Edvard skulle vara där vid nio och gudstjänsten började tio. Jag försökte faktiskt plugga lite medans jag väntade men det gick inte så bra, jag var trött! Efter det åkte vi hem och sov! :-) Sen hände inte så mycket mer igår, vi slappade och såg en film, nära och kära, den var rolig, fast det var ett dåligt slut. Alla filmer ska ha lyckliga slut, speciellt när det gäller kärlek, det får inte sluta med att de inte får varandra på slutet! Jag tror på kärleken, jag vill inte bli påmind om att det inte alltid blir ett lyckligt slut!

Inatt drömde jag att jag födde barn, jag minns inte så mycket, mest en stark underbar känsla av att ha sin egen baby på magen. Helt underbart!

Dagarna går så fort när man har praktik, det finns både för och nackdelar med det. Det är bra på ett sätt, för då går tiden fort tills jag får träffa Edvard igen. Men det är dåligt för jag har en massa saker som jag måste hinna med som jag inte hinner! Det är lite stressigt just nu. Jag tycker det är dåligt att vi ska ha praktik på heltid och samtidigt läsa en massa kurslitteratur och göra uppgifter vid sidan om! Hur ska man hinna det? Vi "jobbar" ju redan heltid!

Nu ska jag gå och duscha! Sen sova, jag är trött!


Dagens

Musiktips: Jason Mraz
Middag: Stuvade makaroner med köttbullar
Temperatur: -1
Snödjup: 35 cm
Läsare: Erik
Plugg: Inget
Visdomsord: "I varje människa finns något att älska."


Vardag

Oj vad trött jag var när jag kom hem från skolan idag! Men jag återhämtade mig och sen dess har jag diskat två gånger, tvättat, lagat mat och gjort lite skolgrejer. Ledsen att tråka ut er men mitt liv är inte roligare än så!

Igår var Edvard här. Vi åt mat och semlor :-) Edvard hade varit duktigt och bakat semlebullar, jag hade köpt mina:-) Gott blev det i alla fall! Edvard ville inte åka hem, så han fick sova här. Det var jobbigt att gå upp i morse när han låg kvar i sängen... han började inte jobba förrän nio, jag åtta. Undrar vad han gjorde här alldeles ensam... hm.....han har nog aldrig varit ensam här förut. Jag glömde min matlåda idag, så jag fick gå till ica och köpa mat...det var lite dumt, men det är sånt som händer. Som ni märker så har jag inget av intresse att berätta, så jag ska sluta nu! ;-)

Dagens

Musiktips: Daniel Lindström
Middag: Tacopinnar med ris
Temperatur: - 2
Snödjup: 35 cm
Läsare: Johan
Plugg: Inget
Visdomsord: "Den som alltid vet bäst lär sig aldrig något."


Glimtar ur en vardag med 20 sjuåringar

Det första någon sa till mig när jag kom till skolan idag var:
"Ta av dig din halsduk. Den är ful!" För att riktigt understryka detta var det också någon annan som tog på den och sa:
"Den är ful." Ja men tack så mycket! Då vet jag det ;-) Ni vet väl att det är från barn och gamla som man får höra sanningen. Strax därpå blev jag lyft från marken av en åttaåring, jag menar inte att jag lyfte en centimeter eller två. Hon bara tog tag runt min midja och lyfte upp mig flera decimeter. Jag blev lite chockad måste jag säga.
Lite senare på dagen var det en tjej som började stryka mitt hår när jag böjde mig fram och så sa hon:
"Ooooh! Vilket fint hår! Så funderade hon en stund och sa med lite besviken röst:
"Fast det säger väl alla" ;-)
Ja, man vet aldrig vad man får vara med om.


Idag var hela klassen ute och åkte längdskidor på förmiddagen. Jag var inte med för jag hade inga skidor, jag fick göra 50 semlor istället. Som tur var hade jag ju hjälp av Amanda. Hon skulle gå till tandläkaren och dra ut två tänder idag, stackare!

Hur barnen leker på rasterna är inte riktigt samma här som hemma. Här tar man på sig sina längdskidor och tar en sväng runt skolgården. Eller så leker man i de fyra meters snöhögarna som ligger lite här och var på skolgården, man kan tex. göra snögrottor eller se på utsikten över halva porsön. Hallen är fylld med längdskidåkningspjäxor, skridskor (jag har inte sett någon skridskobana, men jag antar att de har det ibland för annars verkar det onödigt att ha skridskor i skolan) skidor, stavar och hockeyhjälmar(förutom alla vinterkläder som fylls i tre stora torkskåp). Detta är inte riktigt min bild av en vanlig skolhall, men jag kanske har fel?

Ja, så var min dag idag och den var väldigt trevlig faktiskt! :-)


Dagens

Musiktips: Daniel Powter
Middag: Korv med mos
Temperatur: -15
Snödjup: 35 cm
Läsare: Sofia
Plugg: Inget :-) Bara en himla massa praktik
Visdomsord: "Hur och var jag tvättar mig, det angår faktiskt inte dig. 
                          Om du har mig riktigt kär, kan du ta mig som jag är."


OJ!

Jag upptäckte nyss att jag fick VG på en av kurserna jag läste i höstas....det var ju spännande och väldigt roligt! Ja, jag fick ju VG på rapporten, men jag hade ändå inte förväntat mig det. Men glad blev jag i alla fall! Coolt! :-D

Praktik

Jag är trött! Jag är inte van vid att vara i en skola med 20 sjuåringar hela dagen... pust. Jag har precis avslutat min första praktikdag. Efter det gick vi till barnbiblioteket på porsön. Det var en jättesnäll bibliotikarie där som visade oss vilka böcker som passade åldern och som var bra. Vi ska läsa högt för klassen, ganska roligt och vi behövde tips på böcker som är bra. Det var ett jättemysigt bibliotek med bara barnböcker och det var bara vi där. När jag får barn, då ska jag gå med dem till biblioteket och så ska vi läsa massor. Det är ju så mysigt!

Så nu ikväll ska ska jag läsa i alla fall en av böckerna jag har lånat, den verkar bra och det är ju ganska lättsamt att läsa barnböcker. Skönt att man inte har en massa kurslitteratur att läsa i alla fall. Men jag har nog att göra ändå. Jag ska ju laga mat, diska, läsa, skriva inköpslista, göra matsäck och duscha. Puuh! Men jag hoppas att jag har tid att slappa och se lite på TV också.

Idag är det kallt! Men jag har inte frusit, även om jag varit ute på rasten. Jag var så smart att jag tog långkalsonger på mig idag, det händer inte så ofta. Om någon undrar så har vi -15, fast jag tror att det var -10 förut idag. Men, men det går ju bra ändå, -10 funkar, däremot hade jag nog tyckt att det hade varit jobbigt om det hade vart mellan -20 och -30, det biter bra i kinderna som det är nu...

Mumsfillibabba!

image35


Semmeldags! Jag hade ingen sil, så florsockret blev inte så fint, men jag har vispat grädden för hand, erkänn duktigt!

Här kommer det...

...om när norrlänningar får barn. Fast egentligen är ju norrlänningar fel uttryck, det gäller ju snarare norrbottningar. Det är nämligen såhär, att jag har lagt märke till att det är jättemånga unga föräldrar här. Till exempel i min klass, där finns dels en hel del mammor som är lite äldre, men det finns också ett gäng mammor som är mellan 20 och 25 och har både ett och två barn. Det var lite roligt häromdagen när vi tog närvaron så läste läraren upp ett namn och så var det någon som sa, hemma med sjukt barn, och nästa person var också hemma med sjukt barn och personen efter det var hemma med sjuk hund ;-)

Men det är inte bara i min klass som det finns unga mammor. En i min förra basgrupp fick barn i förraveckan, hon fyllde 20 igår tror jag... en kompis till mig berättade att hennes bästakompis ska ha barn, hon är 21. Dessutom verkar de på Edvards jobb producera barn på löpande band ;-) och inte verkar de vara så värst gamla heller, sådär 20-22 nånting. Dessutom möter man ofta mammor som snarare ser ut att vara under 20 på stan. Så, jag har en teori och jag tror att den är ganska välgrundad ;-) Norrbottningar får barn tidigt!

Om någon i södra sverige skulle få barn, eller i alla fall planera barn vid 20 års ålder så skulle alla tycka att den var helt knäpp. I södra Sverige får man inte barn för än man är 30-35, har pluggat massor med år, gjort karriär, köpt hus och har en himla massa besparingar på banken. Varför det? Jag tycker att norrbottningarna gör helt rätt! Vill man ha barn, så varför inte skaffa barn. Jag tror inte att barnet bryr sig om ifall föräldrarna har gjort karriär eller är över 30 eller inte, det är ju inte det som gör en bra förälder! Sen kanske man inte har råd med den finaste märkeströjan och den dyraste barnvagnen (de är ju ändå inge bra) men jag tror inte att barnet bryr sig om det heller.

Jag vill helt enkelt uppmuntra alla att skaffa barn när de känner för det, inte när samhället tycker att det är okej!:-)

The End

Nu har jag läst ut Harry Potter! Ojojoj! Det känns som att jag skulle behöva några timmars terapisamtal för att bearbeta allt, men jag har liksom ingen att prata med. Det känns i alla fall som att varje fråga som någonsin ställts i boken har fått ett svar, som att allt är avslutat. Därför är det ganska okej att det faktiskt är slut. Men just nu känns det som att jag skulle vilja läsa om alla böcker igen, nu när man vet allt så kan man ju se hur allt hänger ihop på ett mycket bättre sätt. Ja, jag får väl ta och göra det någon gång, men inte just nu.... Det är ju inte så troligt att jag inte kommer läsa Harry Potter igen i mitt liv....

Hoppas jag inte har sagt för mycket nu!

Nu ska jag äta, jag har liksom inte hunnit det än..... ;-)


Äntligen gifta

Jag, lovar, efter detta ska det vara nog, i alla fall för stunden ;-) Men denna artikeln var bara så otroligt gullig!

Läs den! :-)

Bensinskatten höjs

Enligt ett förslag ska bensinskatten höjas med 1,18 kr per liter nästa år. Jag tycker det låter som en utomordentlig idé! För att folk ska åka kollektivt måste det vara billigare än att ta bilen, så är det ju bara! Höjer man bensinskatten kan man ju använda pengarna till att sänka priset på andra bränslen och göra kollektivtrafiken billigare. Man måste vara drastisk för att folk ska ändra sina vanor, så är det bara!

Höj bensinskatten så mycket ni vill!

Snöstorm, igen!

Ja, idag är det snöstorm, igen! Det blåste så att jag inte kunde andas när jag gick till skolan och så blev jag vit som en snögubbe! Jag tror att det snöar lite mindre nu, det är ju helt okej, eftersom jag ska gå hem till Edvard sen.

Det var ju ett tag sen som jag berättade vad som händer i mitt liv här, anledningen till det är att jag inte riktigt hunnit, jag har läst och läst och läst och läst! Men nu äntligen, så hinner jag! Därför tar vi det från början:

I lördags var vi (jag, Edvard och Isak) i Piteå hos Jonas (Hanna var också där förstås). Vi åt tacos och marängsviss, mums! Sen spelade vi spel, fast det gick jättedåligt för mig och Edvard så det ska vi inte prata om... Sen tog vi en tripp på stan, det var trevligt, jag hade aldrig varit i Piteå centrum förut så då fick jag se det också!


I tisdags var jag ledig så då åkte jag och klippte mig! Nu är håret typ 10 cm kortare och jämnlångt, fast lite uppklippt fram. Jag trivs jättebra! Som vanligt är det ingen som ser att jag har klippt mig, även om Edvard såg det (denna gången) men han visste ju att jag skulle klippa mig. Jag tror det beror på att håret ser typ likadant ut som vanligt, fast det är kortare bara. Det förändras inget runt ansiktet och så, så då lägger folk inte märke till det.


I onsdags hade vi en väldigt intressant diskussion på rasten, den handlade om norrländska :-) Jag och Josefine (som jag ska göra min praktik tillsammans med, återkommer till det) hävdade bestämt att det inte heter börs, utan plånbok, visst? Sen hade vi ett litet prat om folk som byter dialekt helt efter nått år (eller mindre än det) på ett nytt ställe. Jag tror att det beror på att man vill byta dialekt, för är man över 20 och flyttar till ett nytt ställe så ändras inte dialekten efter bara ett litet tag. Jag kom och tänka på Jonas, som också flyttade hit i augusti, från Boråstrakten. Han pratar jättemycket norrländska, det är ganska roligt! Jag har i alla fall kvar min dialekt och det är jag stolt över, även om norrländska är väldigt fint. Jag tror att jag är rädd för att om jag börjar prata lite norrländska så ska allt annat komma efter, som att om jag ger efter på nånting så kommer jag inte kunna stoppa resten. Sen är det ju faktiskt riktigt fult att blanda, så då är det bättre att hålla sig till en dialekt.


Jag har ju berättat förut att jag och Edvard ska flytta ihop till sommarn och att vi har kollat sönder ikea-katalogen. Många gånger är de jag har förbannat att ikea ligger så långt bort (13 mil). Men vi räknade lite på det där och kom fram till att det inte var så dyrt att åka dit (billigaste alternativet var såklart bilen! Varför ska det vara så?) så vi bestämde att när vi har fått en lägenhet så ska vi åka dit! :-) då ska vi provsitta alla soffor som finns i hela varuhuset! (vi ska köpa en soffa och det är ju ganska viktigt att den är skön) Sen ska vi titta på hur allt ser ut i verkligheten, färger och sånt är ju ganska bra att se i verkligheten. Och sen ska vi köpa saker som vi kan ha användning av fram tills vi flyttar också, fast det blir ju mest småsaker. Det ska bli så roligt! Jag älskar ikea! :-D

  

Vi har börjat en ny kurs nu (eller för två veckor sen). Ny kurs betyder nya lärare. Jag har kommit på att en av de lärare vi har i denna kursen är jättebra, man lyssnar verkligen på vad hon säger. När jag lyssnade på hur hon pratade häromdagen så kom jag på varför. Hon pratar som en präst/pastor! Som en lightvariant av värsta predikorösten! Hon vet ju precis vad hon gör, jag menar, det finns ju en anledning till att de pratar som de gör, det är lättlyssnat. Hon har varit lärare läääänge och hon har tydligen lärt sig. Den nya kursen är också anledningen till att jag har haft så mycket att läsa, vi har fått mellan 50-100 sidor att läsa inför varje lektion och så har vi haft lektioner nästan varje dag! Pust! Men nästa vecka och två veckor efter det ska vi ha VFU (VerksamhetsFörlagd Utbildning=Praktik). Jag och Josefine, som jag nämnde förut ska vara i en 1-2:a. Både Josefine och läraren verkar jättetrevliga och fyller mig med inspiration, så det blir nog jättebra! Så idag har jag bytt ut pluggböckerna mot barnböcker! Vi ska ha Kärleks och Vänskapstema, så vi ska läsa böcker och göra uppgifter med barnen som har med det att göra. Idag har jag läst Bella och Gustav, någon som läste dem när de var små! Helt otroligt vad som finns inne i det där långtidsminnet när man blir påmind!


Idag köpte jag semlebullar och vispgrädde, så att jag kan göra semlor någon dag! Jag var väldigt sugen på att göra det idag, men jag höll mig ifrån det. Öppnar jag grädden idag håller den ju sig inte tills på tisdag när fettisdagen är och då måste jag ju äta semla!

Egentligen hade jag tänkt skriva en liten reflektion om när norrlänningar får barn, men jag orkar inte det nu, så jag lovar att det kommer någon annan gång! Ni skulle bara veta hur lång tid detta har tagit att skriva, men nu har jag i alla fall skrivit av mig allt, det var skönt! Om det är någon som läst enda hit, Tack!


Till Edvard:

Kärleken kommer och kärleken går
ingen kan tyda dess lagar
men dig vill jag följa i vinter och vår
och all min levnads dagar.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark,
som sol över mörka gärden.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din,
din lycka är min
och gråten är min när du gråter.



Av: Nils Ferlin


RSS 2.0